De Tàrrega (Urgell) a Farrera (Pallars Sobirà) - De 9 a 30 d'agost de 2020

Grand Tour 2021 - Foto: Marco Noris

Mentre preparavem Grand Tour per l’Urgell, el Montsec i la Conca de Tremp es va publicar el decret d’alarma per la Covid19. Grand Tour estava molt avançat, amb espectacles a diversos pobles del recorregut i a punt de tancar aliances importants amb Firatàrrega i altres entitats. Es va aturar tot. Des d’aleshores tota la preparació d’aquest any s’ha fet digitalment, i amb molta incertesa. Hem hagut de reduir el número d’assistents així com les interaccions dels caminants amb la gent dels pobles i de les places publiques per on hem passat

Paradoxalment, el Grand Tour que s’ha dibuixat, tan diferent dels anteriors, ja estaba prefigurat l’any passat. Ha arribat el Grand Tour de la immersió: aquell en el que no hi ha espectacles sinó que tothom és part de la comunitat de viatgers/creadors i no hi ha ningú que sigui “només públic”. Grand Tour 2020 ha estat com un laboratori, molt més íntim que els 5 precedents. Hem conegut gent del territori i gaudit de diverses activitats entre artistes i amfitrions, alhora que ha disminuit la programació artística en el sentit habitual.

El viatge s’ha fet del 8 al 30 d’agost i de Tàrrega al Centre d’Art i Natura de Farrera.  A nivell de continguts, a nivell artístic, a nivell emocional, ens hem obert obert a les propostes dels artistes, aquest any més que mai.

L’artista convidat de 2020 ha estat Marco Noris, que ha realitzat un recorregut visual paral·lel al camí. Els resultats s’han pogut veure un any després, en la instal·lació “Lloc, Lluny, Llar” que s’ha presentat a la Sala de l’Escorxador del Musu de Figueres i  a la Nau Côclea de Camallera el desembre de 2021.

La ruta


Dels 21 dies de la travessia, 15 van ser de desplaçament linear, 3 dedicats a rutes circulars i 3 de descans.

Les etapes principals del viatge van ser: Tàrrega, Penelles, Balaguer, Sant Llorenç de Montgai, Les Avellanes, Àger, Barranc del Bosc (Moror), Collmorter, Tremp, Aramunt, La Pobla de Segur, Llaràs, Montardit de Baix, Altron, Llavorsí, Farrera.

Descarrega la guia de etapes

Grand Tour: guia d'etapes 2020

Grand Tour: guia d'etapes 2020 (pdf, )

Memòria

Principals zones del recorregut

1 – Pla d’Urgell

Inclou el recorregut per Tàrrega, Penelles i Balaguer i va acabar a l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa a Sant Llorenç de Montgai.

El 8 d’agost David Ymbernon va presentar la seva proposta creativa a Tàrrega donant el tret de sortida al viatge.

L’endemà vam anar al poble de Penelles on s’estava celebrant el Festival      Gar-Gar de murals i vam tenir intercanvi d’experiències amb la gent del poble, els qui organitzen el Festival i els artistes que estaven realitzant els murals.

A Balaguer Josep Pàmies ens va dedicar tota una tarda i vam visitar els vivers alhora que escoltavem els seus arguments en favor de la medicina de les plantes.  També vam recórrer els carres de Balaguer i la història de les botigues d’un poble que ha estat cruïlla de cultures durant segles.

2 – Montsec

Inclou el recorregut des del Monestir de les Avellanes fins el Castell de Mur.

L’artista Marta Trepat va acabar aquí la seva proposta participativa i va realizar una performance a partir de la documentació visual i sonora recollida per tots els participants.

A Àger, al jaciment prehistòric de Sant Martí de les Tombetes (prop de Moror i Estorm) i al Castell de Mur vam estar acompanyats per Joan Castell i Ramon Monreal dues persones del territori, coneixedores de la pagesia, la mineria, la memòria històrica i la vida actual de la zona. Ens van facilitar accés a indrets i molt particulars, com ara el projecte Beguria al Montsec o el poble abandonat de Montesquiu a Conca. Activitats, a la Font de la O i al poble recuperat de Aramunt Vell.

A La Pobla de Segur es va presentar la novel·la  Una sortida al Parnàs de Salvador Giralt Edicions Tremendes amb la col·laboració de la llibreria El Tinter i del cantautor Daniel Sàez.

3 – Montcortés-Gerri de la Sal

Vam entrar al Pirineu per una zona relacionada amb la Inquisició i la bruixeria. Hem dedicat uns dies a investigar sobre el paisatge i a la performance, amb l’acompanyament de les artistes Imma Pla,  Toni Crabb i Zoe Balasch, la psicoanalista Celeste Reyna i altres artistes. Molt afectats per la mort accidental de l’artista Aina Roca, que, encara que no era amb nosaltres sí que havia participat a edicions anteriors de Grand Tour. La recordarem sempre.

4 – Alt Pirineu. De Gerri a Farrera

La nostra darrera etapa va recórrer els paisatges del Parc de l’Alt Pirineu. Hem dedicat uns dies al paisatge sonor i a les tradicions de muntanya. També a les comunitats alternatives pirinenques i a l’alimentació sostenible (ramaderia, horta  de muntanya i alimentació artesanal).

El col·lectiu Nyamnyam ha cuinat per nosaltres aquests dies juntament amb l’Arnau Llobet i la gent del Centre d’Art i Natura de Farrera.

Artistes i investigadors a Grand Tour 2020

 • Imma Pla, artista visual i docent
 • Marco Noris, artista visual
 • Jordi Rallo, percussionista
 • Salvador Giralt, escriptor
 • Col·lectiu Nyamnyam, art i comunitat. Art i alimentació
 • Zoe Balasch, dansa i ecologia
 • Toni Crabb, dibuix i walking art
 • Biel Barnils, escriptor
 • Clara Gari, walking artist
 • Eva Marichalar, arts escèniques i comunitàries
 • Marta Trepat, artista visual
 • Sonia Moya, poeta
 • Daniel Saez, cantautor

Col·laboracions territorials

Hem pogut concretar  la col·laboració de l’ajuntament de Tàrrega,  l’Ajuntament de Penelles  i el Festival Gar-Gar (pernoctació, activitats d’intercanvi i visita a murals), IPCENA Sant Esteve de la Sarga/Moror (pernoctació i activitats a sant Martí de les Tombetes)  Castell de Mur, Aramunt (activitats) i Centre d’Art i Natura de Farrera (diverses activitats relacionades amb els cinc darrers dies de la caminata Llavorsí, Tírvia i Altron)

Conclusions

Grand Tour 2020 , forçat per les circumstàncies del Covid inicia una etapa nova, en la qual va més enllà de l’espectacle tradicional per treballar en format de laboratori duracional amb tots els participants. Aquest nou format s’ha mostrat molt interessant i ha condicionat la preparació de Grand Tour 2021 en aquesta mateixa línia. Cal però un esforç important per no perdre l’apertura dels viatgers a les comunitats humanes per on es passa. Acostumats els hostes locals a rebre l’estranger com a visitant, turista o comprador o bé en tant que companyia d’espectacles, ens cal ara trobar la manera de relacionar-nos sense encaixar en cap d’aquestes etiquetes.

En definitiva, un viatge que fins dies abans no se sabria si es podria fer, ha acabat sent un gresol d’emocions i experiències per als seus participants

Projecte relacionat

Lloc, lluny, llar

Marco Noris

El caminar com a pràctica artística, l’art com cartografia de l’existir. Un treball de recerca basat en la travessia del Grand Tour 2020, la sisena edició de la caminada organitzada cada any per Nau Côclea en territori català.

Les rutes, el text, les vivències i els topònims s’han tornat els elements fonamentals d’un llenguatge finalitzat a la construcció de vuit mapes, passant del topogràfic al conceptual i, encara més enllà, a l’abstracció del territori.

Marco Noris, Lloc, lluny, llar
+ info: Article a Nüvol

Imatges

Zoe Balasch: acció en memòria de les dones acusades de bruixeria al llarg de la història. Prop del dolmen de Peramea.

Es tracta d’una obra en forma d’enregistraments feta per Igor Binsbergen durant el Grand Tour 2020. És necessari escoltar amb auriculars tancats per a apreciar el so immersiu.