De Llavorsí (Pallars Sobirà) a Bausen (Val d’Aran), 276 km

Grand Tour 2021. Foto: Igor Binsbergen

Per l’edició de 2021 ens hem replantejat el rol dels artistes en el Grand Tour: en comptes de demanar-los intervenir amb un guió definit -el del seu espectacle, concert, performance o mostra visual- els hem demanat de quedar-se amb nosaltres uns dies, d’estar atents als ritmes i les dinàmiques dels viatgers, i finalment de fer-nos una proposta d’intervenció de llarga durada, participativa o no tant, segons les característiques creatives de cada artista. El resultat ha estat emocionant.

Així hem treballat en la majoria dels casos, amb els artistes que ens han acompanyat i de manera molt dialogada també amb la gent que ens ha acollit als pobles i ciutats.

També hem demanat més dels viatgers: hem proposat més implicació i més participació de cada caminant al llarg del viatge. Al final tothom ha tingut el seu espai-temps de creació en un laboratori que ha privilegiat els processos sobre els resultats.

Grand Tour 2021 ha anat de Llavorsí a Bausen passant pel Centre d’Art i Natura de Farrera, les Bordes de Tresó, el bosc de Virós, la Vall Farrera, les Valls d’Àneu, Montgarri i la Vall d’Aran. En total 276 kilòmetres de muntanya, recorreguts lentament, sense esforços excessius però també sense pauses, viscuts intensament, interactuant amb la gent, atents a mirar i escoltar, disposats a crear.

Hem establert més dies de parada entre etapes, que sovint han estat emprats en tallers i activitats amb els artistes, caminades circulars o en passar temps amb la gent del territori, aprendre de pastores, guies de muntanya, pageses i ramaders.

La ruta


Etapes principals:

Llavorsí, Bordes de Tressó, Plans de Juverri, Virós, Àreu, Estany d’Aixeus, Tavascan, Estaon, Esterri d’Àneu, Alós d’Isil, Refugi del Fornet, Montgarri, Estany de Montoliu, Salardú, Betlan, Era Bordeta, Arròca de Serra, Bausen.

 

Descarrega la guia de etapes

Guia d'etapes 2021

Guia d'etapes 2021 (pdf, )

Memòria

El viatge s’ha dividit en tres setmanes que corresponen també geogràficament a tres zones: Coma de Burg/Vall Farrera, Valls d’Àneu i Vall d’Aran. La majoria de caminants s’han inscrit en el marc d’aquests tres blocs temporals. Hi ha hagut, com altres anys, un petit nucli que ha fet el viatge sencer.

1. Coma de Burg / Vall Farrera

Artistes convidats: Jordi Mas (moviment i coreografia ambiental) Eva Marichalar-Freixa (expressió, moviment i educació) Sarah Goodchild (artista visual).

7 dies on hem caminat des de la Coma de Burg, Farrera i Tresó fins Esterri d’Àneu. Hem tingut la sort de conèixer el pastor Ramon de Bressolí que ens ha descobert un món ramader ben diferent del que teníem idealitzat. També ens hem acostat a persones com Klaas Taanmann que va néixer a la Bordes de Tresó i hi ha viscut sempre.  Una oportunitat de conèixer un home amb una altra idea de la vida a muntanya, de la ruralitat, de conceptes sobre educació ambiental, creativa i de desenvolupament integral dels nens. Coincidint amb les habilitats professionals de Eva Marichalar, docent a una escola Montessori, hem pogut fer reflexions molt interessants sobre educació i art i sobre la relació de l’aprenentatge amb l’entorn natural.

També hem conegut Josep Maria Llort, taxista, que ens ha acostat la Farrera de fa 30 anys, un món que ara tot just s’acaba i que encara va ser testimoni del Pirineu ancestral pre-turístic i de totes les transformacions que es van produir posteriorment

Els viatgers han investigat  la seva relació interpersonal a través d’una exploració corporal i física amb Jordi Mas i experimentat com es va conformant un grup a partir dels seus aspectes més físics i materials.

Sarah Goodchild, que realitza tot el viatge, ha coordinat el projecte Dels Noms dels Llocs, basat en la biografia del poeta britànic William Wordsworth i la seva germana Dorothy, i en la seva relació amb el territori i el paisatge partint del dir i del fet de tornar a donar nom als llocs en una topografia subjectiva. Hem dibuixat un mapa amb la col·laboració de Imma Pla, artista visual.

El col·lectiu Plataforma Vértices que ha de venir la tercera setmana ha adoptat una caminant com ambaixadora, Montserrat Capdevila perquè les persones que ja no hi siguin la tercera setmana tinguin l’oportunitat de participar en aquest projecte de mailart amb Patagonia.

2. Vall de Cardós i Vall d’Àneu

Artistes convidats: Neus Borrell (veu) Mariona Castillo (moviment) Jordi Lafon (Arts Visuals) Jordi Mas (moviment i coreografia ambiental) Ester Baulida (arts visuals)

Aquest tram ha estat físicament una mica més exigent i per tant ens hem submergit més en els nostres cossos i també en el paisatge natural. Hem intensificat els exercicis relacionals amb Jordi Mas. La col·laboració sonora de Neus Borrell i Mariona Castillo ha estat intensa i hem acabat tots cantant a l’església del Santuari de Montgarri, un moment molt emocionant. Explorem la relació entre les nostres creacions i l’estat físic, el caminar. També entre les nostres creacions individuals, les nostres llibretes de viatge i la creació del grup que s’ha anat consolidant aquests dies. Han marxat algunes persones i altres han arribat, és manté el fil, el relat del grup, els qui romanen expliquen als qui arriben, comencem a tenir “un patrimoni comú”, una història.

A aquesta història compartida no li falten accidents que aquest any han estat una mica més complicats que els anys anteriors. La primera setmana, en realitat el primer dia, se’ns va avariar la furgoneta que portava les tendes i les bosses de tots. Aquest any som molts i la furgoneta anava molt carregada. Vam haver d’improvisar dia a dia, fins que ens va arribar una furgoneta nova. A Clara la va mossegar un gos, i malauradament també, una caminant va relliscar en una banyada al riu i es va trencar un braç. Aquestes dificultats han fet part de la nostra vida de cada dia i les hem compartit, com la resta dels esdeveniments que ens arriben, i ens passen…

La setmana ha acabat a Montgarri, després d’un ascens a l’estany de Montoliu (un dels més grans i bonics de la zona) i una cantada nocturna a l’esglesia del Santuari. 

3. Val D’Aran

Artistes convidats Roc Domingo i Marta Rosell Chust (arts visuals i socials) Zoe Balasch (performer) Plataforma Vértices (mailart i arts visuals) Ester Baulida (artista visual)  Col·lectiu Cicuta (teatre)

Albert Mombiedro, un habitant de l’Aran, artista i generós, ens va venir a buscar a Montgarri per fer-nos d’adalil just a l’entrada d’aquesta vall amb tanta bellesa i també tanta gentrificació, tanta harmonia i tantes contradiccions.

La tercera part de Grand Tour ha estat de fet marcada per l’hospitalitat dels artistes i habitants de la Vall, el mateix Albert Mombiedro que de fet va ser quin ens va connectar inicialment amb tothom, el guia cultural i dibuixant Ricard Novell i el seu encantador company “Pepe”, i finalment la gent que habita i transforma el poble de Bausen, activistes i artistes , Lluc Navarro, Alidé Sans, Denis, Paula, i sobretot Caroline Bouissou que ens va obrir les portes a la història imaginària del poble.

A Bausen vam entrar i vam viure a les cases de la gent, vam sentir-nos a prop de la riquesa i la bellesa del món que els envolta i també de les inquietuds que comparteixen al davant de la potencial destrucció del darrer poblet de la Vall D’Aran que resisteix encara la febre immobiliària. 

A Bausen, per no oblidar que som a la frontera, vam presentar també el projecte META del col·lectiu Cicuta, molt a prop de la gent que ha de travessar fronteres per sobreviure. Va ser una altra oportunitat de compartir emocions amb els habitants i d’establir un debat sobre migracions i fronteres.

La recerca de Roc Domingo i Marta Rossell Chust  sobre l’arribada i la implantació de la fibra òptica al Pirineu i concretament a la vall ens ha apropat a la població de la Vall. També hem entrat al projecte de Vértices. Particularment interessant va ser l’encontre amb Manel Rocher, que encara regenta el Refugi Rosta de Salardú, un veritable museu del pirineísme a punt de desaparèixer. També el testimoni de Bernat Gasull que amb passió i rigor va seguir les passes del viatge de Verdaguer a l’Aneto, el trajecte del qual hem seguit en moltes etapes d’aquest viatge, i que vam poder copsar a l’Arròca de Serra, amb la seva ajuda. Hem produït un petit document sobre el tema amb la col·laboració de la Fundació Verdaguer, que ens ha estat útil i que seguirà sent-ho a totes les persones interessades en aquests temes.

Imatges

Grand Tour 2021, cantant amb Mariona Castillo i Neus Borrell els goigs de la Mare de Deu de Montgarri.